zaterdag 14 september 2019

Planning en gezellig samenzijn (31 augustus 2019


Jezus’ spoor volgen in onze tijd is: samenwerken en zich laten voeden. Als we de trend van de vorige jaren volgen, zullen weer 100-110 meisjes en jongens van ons een boeiende voorbereiding op het vormsel verwachten. Met de 3 vrijgestelden (parochieassistente Annelies en pastoors Jean-Marc en Jan) zou dat onbegonnen werk zijn, maar gelukkig engageren zich in onze federatie ook een 15-tal vrijwilligers.

Precies die kleinere groep jongere kerk-bezoekers hoopt in onze tijd op een creatieve, hedendaagse en actieve aanpak. We kunnen niet zomaar terugvallen op routine, want het vraagt vaak intenser denkwerk binnen het team, en groei in communicatie zowel binnen de ploeg als in het contact met de vormselkandidaten en hun ouders. De sociale media werken snel, maar we moeten ook aandachtig zijn zodat we niets of niemand over het hoofd zien.

Planning is dus belangrijk. We kwamen daarvoor in de pastorie van de Lauwestraat bijeen op de afkoelende laatste avond van augustus. Om de gedachtewisseling met zovelen in goede banen te leiden, had een werkgroepje een jaarkalender voorbereid op basis van de evaluatie van het vorige vormseljaar. Dat maakte het voor iedereen overzichtelijker om de keuzes te zien en na overleg beslissingen te nemen over data en taakverdeling. Vaak zullen we daarbij dezelfde weg volgen: een grote activiteit wordt door een werkgroepje voorbereid, en dan in een duidelijke briefing aan de hele groep medewerkers voorgesteld, en eventueel wat bijgesteld, zodat iedereen zich betrokken kan voelen.

Dat is goed voor het verloop van de vaste programmapunten en voor de keuzeactiviteiten, maar doet ook een ‘geestige’ teamspirit groeien bij de medewerkers. Elkaar leren kennen, in groep bezinnen los van de praktische taken, samen tafelen: dat alles versterkt de band. Die niet-taakgerichte communicatie maakt dat we elkaar ook beter verstaan als er druk gewerkt moet worden.

Voor die groepsvorming namen we ruim de tijd in de tuin van de pastoor. Een van de foto’s toont enkele van de vrijwillige mannen van vormselbegeleidsters, die de barbecue voor ons opwarmden. Extra warmte was er ook voor hoofdverantwoordelijke Sonja en logistieke duizendpoot Remi. Gelukwensen voor hun 50ste huwelijksverjaardag boden we aan in de vorm van enkele cadeaus, en zijzelf verwenden ons met de ‘spetterende’ reuzetaart gemaakt door John. De laatste foto toont hoe het vuur nog een tijdje nasmeulde, aan tafel maar ook bij de eveneens vrijwillige afwasploeg 😊

Dank, en voor de hele werking een jaar met een hele open en goede Geest toegewenst!

Jan Parmentier

CATECHESE BEURTJES OP SINT-HILARIUS

De catechese beurtjes zijn weer voorbij. Alweer een stukje dichter bij het vormsel. De beurtjes zijn goed verlopen. We hebben dit jaar e...