Vredeswake Duits KerkhofVredeswake vormsel 24 februariIk hoop dat er geen oorlog meer komt.
En dat mensen in vrede blijven.
Ik vind het niet leuk om een kerkhof te bezoeken
want het maakt me verdrietig.
KaneEen ijskoude zaterdag. Tegen 10 uur duiken van alle kanten zo’n 50 Wevelgemse vormselkandidaten op, per fiets of met de ‘taxi’ van papa of mama. Een 10-tal ouders doen mee aan de vredeswake. Iedereen wordt stil van de indrukwekkende cijfers. Hier staan we op  de grootste Duitse militaire begraafplaats in Europa.In stoet stappen we tussen de grafstenen naar de kapel. De paaskaars gaat voorop: liefde is sterker dan de dood, vrede bereikt veel meer dan oorlog. Die hoop halen we uit Jezus’ verrijzenis uit de dood, want hij zette liefde en geweldloosheid op de eerste plaats.Dat vertelt priester Jo Hanssens, geboren in Gullegem, voorzitter van Pax Christi. Die vredesbeweging ontstond toen de vroegere vijanden Frankrijk en Duitsland zich verzoenden en kozen voor samenwerking. Het verdriet om de vele graven hier, doet ons beseffen dat vrede op aarde ook vandaag niet vanzelf komt.Ik ben al een paar keer op het Duits kerkhof geweest met mijn ouders
en ik vind dat een enge plek.
Omdat ik zoveel graven zie, zoveel doden door een oorlog lang geleden,
maar zo dichtbij mijn huis.
Nu zijn er ook nog oorlogen en er sterven dus nog nodeloos mensen.
Dat maakt me triest en zelfs een beetje bang.
Toch heb ik hoop dat hier nooit meer zo’n oorlog zal zijn.
Daarom is het belangrijk dat het Duits kerkhof blijft bestaan
en kinderen blijven herinnerd worden aan wat hier ooit gebeurd is.
ZaraCijfers en geschiedenisfeiten krijgen we bij een wandeling tussen de grafzerken en een bezoek aan de nieuwe infoborden in de onthaalruimte. Bij enkele grafstenen heeft conciĆ«rge Marc een bord geplaatst met foto en levensverhaal van de mens die daar ‘rust voor eeuwig’.We sluiten biddend af en zingen onze vormsel-vredeswens:

Dat al onze relaties gekenmerkt mogen worden
door waarheid, eenvoud, eerlijkheid en openheid.
Hevenoe sjalom aleichem – Ik wens je vrede van God.

Op 50 grafstenen laten we een klein waakvlammetje voor de vrede achter. Laat het geloof in vrede niet uitwaaien in onze wereld en in ons eigen hart.    


 Voor foto´s zie fotoalbum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten